Hosta

Hanna hostar varje natt... På dagarna går det bra, men på nätterna låter det inte alls roligt. Har hon väl börjat så kan hon inte sluta hosta. Jag ger henne flytande bricanyl och ibland även mollipect, men det är inte så ofta de hjälper. I 1-2 timmar håller hon på och hostar och hostar och hostar... varje natt...

I lördags hade Hanna en liten febersläng. Det berodde nog även denna gång på tänder som kommer upp. Ytterligare tre nya tänder såg jag förra veckan, så nu är det sex tänder som tittat fram de senaste tre veckorna.

Julbord

I torsdags var det uppgång tidigt på morgonen. Dennis skulle jobba nattpass och jag arbetade 8-17, så barnen fick äta frukost på förskolan. Emma hämtade barnen och hann ge dem middag innan vi kom hem.

I fredags var det jag och barnen som började tidigt. Dennis fick sova längre då han skulle jobba nattpass. Jag arbetade 8-15 och hade sedan fredagsmys med barnen med hemkörningspizza och godis.

I lördags morse kom Dennis hem från jobbet och la sig för att sova. Jag och barnen åkte till IKEA för att äta frukost. Sedan åkte vi till Coop för handling. Därefter blev det återigen besök på IKEA där vi mötte upp min mamma. Vi åt lunch och inhandlade en stående rittavla till barnen. När vi kom hem gjorde jag mig i ordning för en utekväll tillsammans med arbetskollegor. Dennis åkte till jobbet för ytterligare ett nattpass och skjutsade samtidigt mig hem till mina chefer. Efter ett glas bubbel så gick vi därifrån till restaurang Skarholmen som ligger vid båthamnen i Uppsala. Vi blev bjudna på julbord och hade en mycket trevlig kväll. Jag åt knappt någon av varmrätterna utan satsade på de kalla rätterna med mycket olika fiskar och sillar. Dessutom åt jag ostar med marmelad och efterrättsmousser. Vitt vin till fisken och rött vin till desserterna. Mycket gott, men alldeles för mätt blev jag. Kl 23 var en trött Veronika hemma igen och kunde lösa av mamma som tidigare under kvällen bakat lussekatter med sina barnbarn.

Igår när barnen vaknat så gick de upp och lekte med sin mormor medan jag låg kvar i sängen en timme till. För att Dennis skulle få sova på förmiddagen så åkte vi till IKEA och åt frukost där. Vi åkte vidare till Gränby köpcentrum för lite shopping. Efter en lunch på McDonald's så var det dags för min mamma att bege sig hemåt. Vi fortsatte dagen med att plocka fram jullådan med advensstakar och annat smått och gott. När barnen somnat tittade vi på en hyrfilm som heter Familjen Jones, en komedi om vårt konsumtionssamhälle som får godkänt av mig.

Idag har jag jobbat 8-16. När jag kom hem så gick jag och Nelly till bokbussen.

Bio och bad

I söndags hade Dennis sin sovmorgon som han hade bytt till sig. När han vaknat åkte jag och Nelly in till stan där vi mötte Ellen och Klara. Vi åt lunch på Max och gick sedan vidare till biografen. Där såg vi filmen Alfons och Milla, ca 40 minuter lång. Lite popcorn och godis blev det till det också. När vi kom hem så åkte Dennis till jobbet för att arbeta ett extra nattpass. 14 timmar med dubbel betalning kan det ju vara värt.

I måndags arbetade jag 11-20.15. Dennis sov efter nattpasset och umgicks sedan med sina döttrar resten av dagen.

Igår hade Dennis utbildningsdag hela dagen. Jag passade på att göra sådant man aldrig hinner annars. Jag rensade i både min och barnens garderob. Sedan hann jag med att åka iväg och göra några julklappsinköp. På eftermiddagen åkte vi tjejer till Ångelstaskolan för Nellys gymnastiklektion. När vi kom hem blev det snabb middag. Barnen åt hamburagre med bröd och vi vuxna åt en tallrik med varmrökt lax, räkor, gräddfil med rödlök och dill, ägg, tomat, mozzarella och grekiska oliver.

Idag har hela familjen varit lediga. Först fick jag sova ut på morgonen, sedan sov Dennis en stund på förmiddagen och därefter sov Hanna mitt på dagen. När alla vaknat åkte vi till Fyrishov för att bada och plaska. På kvällen fick vi middagsgäster; Olle, Camilla, Emilia och Julia. Vi åt helstekt fläskfilé, pasta bavette, stekta champinjoner och gräddsås med vitlök i. Till efterrätt blev det chokladmousse med crisp, mangomousse och på toppen hallon.


Klara och nelly på bio




Laxtallrik (det är Hannas bröd som ligger bredvid)




Underbart goda oliver som jag köpt på Hemköp

Uppsalatidningen

Varje vecka delas en gratistidning ut i brevlådor och på stan, den heter Uppsalatidningen. Numret som kom ut i går såg ut så här på framsidan:




Och i artikeln inuti tidningen fanns denna bild:

BVC

I torsdags var det egentligen Dennis tur att ha sovmorgon, men han gav bort den till mig då han ville spara sin till helgen. Efter lunch åkte jag med Hanna till BVC för 18-månaderskontroll. Hon fick även en vaccinationsspruta mot mässling, röda hund och påssjuka. Jag hade glömt nappen i jackan som var inlåst i ett skåp, men det gick bra ändå. Hon blev ledsen en liten stund men sedan fick hon havrefrasflingor som belöning.

Hennes mått var (med Nellys vid samma ålder inom parentes):
- Längd  86 cm  (84 cm)
- Vikt  10 630 g  (10 220 g)
- Huvud  46 cm  (47 cm)

Vi åkte sedan hem och hämtade resten av familjen och åkte till Brantingskonditoriet för en fika. När vi kom hem hann vi med att sätta upp klädkrokar i hallen. Nu kan Nelly och Hanna hänga upp sina egna kläder istället för att de ligger överallt på golvet. Dennis åkte till jobbet för att arbeta nattpass.

Igår morse kom Dennis hem från jobbet och lämnade barnen på förskolan. Jag åkte till Coop för storhandling och sedan till jobbet för att arbeta 11.30-20. Dennis hann med en hel del städning innan han hämtade barnen för lite fredagsmys.

Idag har jag arbetat 8-16. Dennis och tjejerna har köpt lördagsgodis och varit en sväng på stan. Till middag köpte vi hem thaimat. Dennis har åkt iväg till arbetskollegan Björn för att partaja ikväll.


Klädhängaren var en julklapp (från föregående år) från barnens moster Malin

Svamp och 18 månader

Igår jobbade Dennis dagpass. Jag lämnade barnen på förskolan och gick hem och sov två timmar till. Hanna har vaknat varje natt nu flera dagar i rad. Hon ligger och hostar oavbrutet och det låter som om hon nästan ska kräkas. Men hon brukar i alla fall lyckas somna om efter hostmedicin inom ca en timme. När jag hämtat barnen var det dags att åka till gymnastiklektionen. Hanna är duktig på att roa sig själv när vi sitter i omklädningsrummet och väntar. Hon kastar boll, läser bok och äter äpple.

När Dennis kom hem från jobbet hade han med sig en hel påse med svamp som han hunnit plockat under dagen. Det var ca 2 kg. Han gav bort ungefär en tredjedel till det äldre grannparet ovanför, de brukar alltid ge oss nyplockad frukt och blommor. Det som blev kvar förvällde vi och hälften smörstektes direkt till rostat bröd som vi åt.

Idag jobbade Dennis dagpass. Jag lämnade barnen på förskolan och tog sedan en promenad in till jobbet och arbetade 10.30-19.30. Emma hämtade barnen och stannade tills Dennis kom hem.

Idag blev vår lilla tjej 18 månader!!! Här är två bilder på henne som togs förra veckan när hon var sjuk och hade somnat i soffan.






Tjejerna myser i soffan en morgon.




Nelly läser för Hanna




Nellys flätor som gjordes på söndagen




Igår invigdes säsongens overaller (Hanna har Nellys gamla)




Svampen som blev kvar efter att grannarna fått en påse.

Tjejkväll

I söndags jobbade Dennis återigen dagpass. Ca 100 timmar var han borta denna vecka eftersom kursen i Rättvik låg under hans "lediga" dagar. Jag och tjejerna ägnade förmiddagen åt lek och hårflätning. På eftermiddagen kom Petra, William och Inez på besök. Vi fikade och lekte både inne och ute.

I måndags jobbade jag 8-16. Efter jobbet mötte jag upp Nina och Jennie som kommit på besök från Avesta. De hade ägnat dagen åt shopping och var nu hungriga. Vi gick till en italiensk restaurang som heter Villa Romana (vår favorit Trattoria Commedia var tyvärr stängd). Jag beställde linguinepasta med pilgrimsmusslor i vitvinssås. Riktigt gott var det och en mycket stor portion. Vitt vin till det. Till efterrätt åt jag chokladtryffel med bär och ett glas rött vin. Vi gick vidare till restaurang/bar Nya Stationen som öppnat i det gamla stationshuset. Där drack vi en drink innan det var dags för tjejerna att åka tillbaka med tåget. Riktigt skönt med en tjejkväll efter den tuffa föregående veckan.

Dennis hade läkartid på morgonen. Han har väldigt ofta ont i halsen och fick av läkaren en remiss till öron-näsa-halsavdelningen. Kanske kan det bli aktuellt med operation och borttagning av halsmandlar. Han och Bosse hann ut till båten för att täcka över den inför vintern. På kvällen gick Dennis och barnen till bokbussen.




Kyckling i lergryta

I lördags jobbade Dennis dagpass igen. Jag och tjejerna fick besök på förmiddagen av Anneli, Sebastian och William. Vi lekte och åt lunch tillsammans. Resten av dagen var vi hemma och gjorde ingenting, förutom att äta godis. Till middag tog jag fram lergrytan igen och denna gång blev det en kycklingrätt. Jag la skivad potatis tillsammans med skivad lök och salt i botten. Ovanpå la jag kycklingen som jag delat i två halvor. Jag hällde över lite vitt vin och citronsaft, la bladspenat runt om och kryddade med rosmarin. Efter en och en halv timme var den klar. Tyvärr blir det inte så mycket mat eftersom det rensas bort en hel del ben. Nästa gång blir det en köttbit som tillagas.




Potträning

I onsdags vara Hanna feberfri igen, men det blev ingen förskola då man bör vara hemma 24 timmar extra. Jag såg i hennes mun att hon fått två nya tänder, så det kan ju vara förklaringen till hennes kortvariga febertopp. Förra veckan såg jag tand nummer 9, och dessa nya var nr 10 och 11. Nelly fick ju resevaccin förra veckan och det kanske var orsaken till hennes feber. Jag skulle ha jobbat, men var hemma med Hanna.

Igår lämnade jag barnen på förskolan kl 11. Hanna vaknade redan 6.25 så det var en lååång morgon. Båda barnen var på bråkhumör och vi hann med många tårar och mycket gnäll. Jag jobbade 12-21.15. Vi hade öppet en timme längre än normalt då det var tjejkväll i alla citybutiker. Emma hämtade barnen och Dennis kom hem från kursen vid kl 20.

Idag har Dennis jobbat dagpass. Jag lämnade barnen på förskolan och gick hem för att ta igen lite sömn. Sedan hann jag med att söka en del jobb och ringa arbetsförmedlingen för en lägesrapportering. När jag hämtat barnen så åkte vi till Coop och handlade fredagsmys.

Nu har Hanna kissat på pottan vid ett tillfälle! Hon sitter där ibland, först säger hon ksssssss, men sedan har hon inte ro att sitta still längre...

Sjukstuga

I söndags arbetade jag 10-17. När jag slutade så väntade Dennis och barnen i bilen utanför jobbet. Dennis skulle börja jobba 17.30 så jag satte barnen i vagnen och vi tog bussen hem, medan Dennis tog bilen till jobbet. Även denna dag hade Nelly feber så de hade bara varit hemma och tagit det lugnt hela dagen.

I måndags skulle jag ha börjat jobba kl 11.30, men eftersom Nelly varit febrig och Dennis hade jobbat natt så stannade jag hemma en stund. Hanna fick gå till förskolan så att jag och Nelly kunde ta det lungt och vila, hon var dock feberfri denna dag. När Dennis vaknat så åkte jag till jobbet och arbetade 15-20. Jag promenerade hem.

I tisdags hade jag ställt klockan på 6. Jag skulle jobba extrapass 8-14.30. Kl 6.15 vaknade Hanna och jag kunde känna hennes varma kropp genom pyamasen. Eftersom Dennis skulle åka på tredagarskurs till Rättvik så fick jag stanna hemma och vabba. Nelly lämnade vi på förskolan så hon fick leka av sig lite medan jag och Hanna la oss och sov. När vi hämtat Nelly så åkte vi iväg till gymnastiklektionen. Emilias mamma Helena stannade i omklädningsrummet medan jag och Hanna åkte iväg en stund med bilen så att hon skulle slippa vara bland alla andra människor i gymnastikhallen. Denna dag sov Hanna tre gånger istället för en gång, temperaturen var som högst 40 grader.

Febertjej

Idag har jag jobbat 8-15, efter att ha varit ledig i fyra dagar. Enligt mitt gamla schema skulle jag ha jobbat i onsdags. Men enligt den nya schemat skulle jag istället jobba torsdag. Då hade jag redan planer inbokade och eftersom schemaändringen kom så sent så behövde jag inte jobba den dagen. Egentligen måste de meddela ändringar minst en månad innan. Jag tycker det var skönt att slippa omboka Stockhomsbesöket då det är svårt att hitta tider då både jag, Dennis (barnvakten) och min kompis är ledig.

När jag kom hem från jobbet satt Nelly i soffan och var varm som en kamin. Hon fick sitta kvar där och titta på film medan jag och Hanna åkte till City Gross för lite mat- och medicinshopping. Dennis ägnar eftermiddagen och kvällen till att läsa arbetsböcker. Han ska snart på kurs och skriva prov som han måste klara.

Utvecklingssamtal & Gävle

Igår var det så min tur att få ligga kvar i sängen. Därför blev det Dennis som fick gå till förskolan och vara med på utvecklingssamtal för båda barnen. Det var postiva samtal och det verkar som att barnen trivs bra. När de kom tillbaka hem så åt vi lunch och satte oss sedan i bilen. Dennis skulle till gävle för att köpa båttillbehör så vi följde med allihopa. Efter att köpet slutförts parkerade vi i city, fikade och gick lite i affärer. Nelly hade haft retsam hosta hela natten och den fortsatte även på dagen. Inne på en klädbutik hostade hon så hon kräktes. Medan vi försökte hjälpa henne så hade Hanna tagit av sig tröjan och försökte prova kläderna som fanns i butiken... Vi beslöt oss för att åka tillbaka till Uppsala istället för ett planerat restaurangbesök och vi hoppade även över besöket hos Per och Teresa. Jag tror inte Nelly hade magsjuka, utan det var hostan som gjorde att slem kom upp. Jag och Hanna är likadana när vi har hostattacker. Väl hemma igen köpte vi med pizza till middag och hade fredagsmys i soffan.

Bio i Stockholm & boktips

Det var egentligen min tur att ha sovmorgon, men Dennis hade bytt till sig den eftersom han var ut kvällen innan. Istället tog jag med mig barnen till öppna förskolan i Årstakyrkan. Efter lek, sång och mellisfika så somnade Hanna i bilen på väg hem. På eftermiddagen tog jag bussen in till stan och tåget vidare till Stockholm. Jag mötte upp min kompis Marie och vi åt asiatisk buffé på Bamboo Palace. Vi gick även på bio på filmstaden Sergel. Filmen hette En dag och är ett romantiskt drama. Den var godkänd och med ett oväntat slut.

På tåget hem läste jag ut en bok som jag haft ett par veckor nu. Det är min favoritförfattare Marian Keyes' senaste som heter Oväntat besök på Star Street och jag tyckte att den var lika fantastiskt bra som hennes tidigare böcker. Jag rekommenderar den!

Vaccination

I onsdags morse kom Dennis hem från jobbet, lämnade barnen på förskolan och lade sig för att sova. Jag tog tag i mitt projekt att lägga in musik i mobiltelefonen. Jag började med att lägga tillbaka musiken från den externa hårddisken till vår nyrenoverade datorn. Sedan var det dags att välj ut vilka låtar jag ville föra över till mobilen. De flesta låtar vi har sparat på datorn har några år på nacken, men det är ändå ganska många att välja mellan. Dessutom hade jag lånat några skivor från bokbussen, bland annat Mamma Mia's soundtrack och Robyn. Andra artister jag gillar är t ex Alicia Keys, Beyonce, Black Eyed Peas, Brandy, Christina Aguilera, Hardy Nilsson, Janet, Jackson, Jennifer Lopez, Joss Stone, Nelly Furtado, Shakira, The Corrs, The Pussycat Dolls, TLC och Toni Braxton.

När barnen var hämtade så åkte vi in till en vaccinationsbyrå i stan. För ett år sedan fick Nelly vaccinationen Havrix mot Hepatit A och det var nu dags att fylla på den för att få ett långvarigt skydd. Hon var jätteduktig och var nära att bli ledsen, men kramade gosedjuret Aro lite extra hårt istället. Hanna ska också få resevaccination har vi tänkt, men det är snart dags för hennes 18-månadersvaccination så det skulle blivit för tätt inpå med två olika sprutor. Dennis stannade på stan för att gå på after work med arbetskolleger, medan vi andra åkte hem.

Lekträff, vinkväll, bio & postorder

I lördags var det Dennis tur att få sovmorgon. Han åkte sedan hem till Andreas med vår dator för att göra de sista reparationerna på den. På eftermiddagen åkte jag och tjejerna till Knivsta för att hälsa på våra exgrannar Ellen, Klara och Irma. De köpte ett nyproducerat radhus och har nu bott där i en månad. Vi fick mellis och fika samt en efterlängtad lekstund. När vi kom hem igen så var lägenheten välbehövligt storstädad av Dennis. Jag åt middag och begav mig sedan över till grannen Helena för vinkväll. Tillsammans med Maria och Manuela drack vi vin och baileys, åt kex, ost och snacks, lyssnade på musik och tjattrade på deras inglasade altan.

I söndags fick jag ytterligare en sovmorgon på kort tid, vilken lyx. Efter lunch åkte vi till Olle och Camilla för att hjälpa dem med deras datorproblem. Jag övergav dem efter en stund och gick istället till italienska restaurangen Trattoria Commedia. Där mötte jag upp Petra och åt pasta med parmaskinka och karljohansvamp. Vi gick vidare till biografen och såg Niceville. Det är ett drama som handlar om svarta hushållerskor i USA på 60-talet. Den var 2 timmar och 26 minuter lång, men jag hade lätt kunnat sitta kvar en stund till. Den var mycket sevärd och jag rekommenderar den som filmval.

I måndags arbetade jag 8-16.30. Förskolan hade stängt för planering så Dennis hade tagit föräldraledigt. Han och barnen var till tåglekparken och lekte. Jag har från i måndags nytt schema på jobbet. Det är några få ändringar jämfört med det gamla schemat. Jag kommer nu att jobba 65% (istället för 57%).

Igår fick Dennis sova eftersom han skulle jobba natt. Jag lämnade barnen på förskolan och sedan satt jag vid datorn en stund. Jag gjorde i ordning ett nytt förskoleschema för november till februari. När Dennis vaknat åkte vi till Mariannes Grill för en kebablunch. Vi åkte vidare till Andreas och Anita för att hämta vår dator då allt var installerat och klart. Där blev vi bjudna på fika innan det var dags att hämta tjejerna. Dennis åkte lite senare till jobbet för ett nattpass.

Igår fick jag ett paket hemskickat från H&M. Jag hade beställt:

Svart klänning till mig själv. Jag har redan likadan puderrosa klänning som jag köpt i butik.
http://www.hm.com/se/product/92759?article=92759-C#article=92759-A

Lila kofta till Nelly.
http://www.hm.com/se/product/92054?article=92054-C#shopOrigin=QO

2-pack tröjor till Nelly. Rosa + rosa/grårandig.
http://www.hm.com/se/product/93508?article=93508-A#shopOrigin=QO

grodanogrisen

Jag heter Veronika och är den som skriver i denna blogg. Jag bor i Uppsala tillsammans med min sambo och två döttrar. Nelly är född i mars 2008 och Hanna i maj 2010. Här får ni följa vår vardag.

RSS 2.0